Aimarii lähetti minulle lapsuusmuistelokapulan. Kiitos Aimarii!  Sopivasti ullakolla tuli vastaan vanhoja koulutarvikkeita sisältänyt laatikko. Käsiini osui kansakoulun ensimmäisen luokan työvihko, johon olin piirtänyt kolme minulle tärkeää rakennusta: kodin, saunan ja koulun. Mikä oli virittäytyessä vanhoja asioita muistelemaan nämä kuvat nähtyäni.

Tässä on kotitalo.  Meidän perheessa oli vanhempien lisäksi minua 4 vuotta vanhempi isosisko ja minä.

Tässä on sauna, jota lämmitettiin kerran viikossa lauantaisin. Hyvät olivat löylyt kertalämmitteisessä saunassa.

 Tässä on kansakoulu, jossa kävin neljä vuotta ennen oppikouluun menoa. Koulurakennuksesta ei ole yhtään oikeaa valokuvaa. Rakennus taidettiin purkaakin ollessani jo oppikoulun alaluokilla.


Tässä kysymyksiä ja vastauksia.

1. Mitä vastasit lapsena, kun sinulta kysyttiin, mikä sinusta tulee isona? En muista, että minulta olisi kysytty koskaan, mikä minusta tulee isona. Sen muistan, että kummitäti oli sitä mieltä, että minun pitäisi ruveta käsityönopettajaksi. Ehkä hänen toivettaan olisi pitänytkin noudattaa, jotten olisi joutunut kokemaan sitä, mitä tarkoittaa kun idänkauppa romahtaa.Johonkin koulupiirustukseen olin piirtänyt itseni joksikin pankkivirkailijaksi lasiluukun taakse. Liekö siinä ollut senhetkinen haave?

2. Mistä sarjakuvista pidit eniten?  Meille ei tullut muistaakseni mitään varsinaista sarjakuvalehteä. Lasten kuvalehti ja Koululainen tuli, mutten muista, oliko niissä mitään sarjakuvia. Kotiliedessä oli Kieku ja Kaiku, jota seurasin. Suomen kuvalehdessäkin taisi olla jokin sarjakuva, mutten millään muista mikä.

3. Mikä oli lempileikkisi  Kyllä kaikista mieluiten leikin sisällä ollessani nukeilla. Jotkut tädit jo tekivät kiusaa ja sanoivat, että varmasti sinulla on isona paljon lapsia. Kesäisin ulkona leikittiin kuurupiiloa. Hypättiin narua ja ruutua. Talvella hiihtäminen oli hauskaa. Tai sitten mäenlasku potkurilla. Järjestimme hiihtokilpailuja, joissa jokainen otti tietyn roolin. Kuka oli venäläinen hiihtäjä, kuka Siiri Rantanen. .

4. Parhaat syntymäpäiväsi ja miksi?  Meillä ei juurikaan vietetty syntymäpäiviä. Minun syntymäpäivä sattui pyhäinmiestenpäivän aikoihin ja silloin kummitäti tuli usein yökylään tuliaisinaan omenakääretorttu. Niin hyvää se oli, että kerran vannotin kouluun lähtiessä aamulla ”ettei pidä antaa pihan pennuille koulussa ollessani”.

5. Mitä olisit halunnut elämässäsi tehdä, jota et ole tehnyt?  Interrailaus jäi nuorena. Olisiko se sitten muuttanut minua mihinkään suntaan? Vanhemmat eivät laskeneet.

6. Ensimmäinen lempiurheilulajisi Kyllä se hiihto oli. 6-vuotiaana tulin kuudenneksi nappulahiihtokisoissa. Ja kansakoulun toisella luokalla tulin toiseksi ikäisteni sarjassa. Oikein oli nimi paikallislehdessä. Alpakkalusikat sain kummastakin kilpailusta muistoksi.

 7. Ensimmäinen musiikki-idolisi  !950-luvulla kuuntelin pelkästään radiota. Perinteisiä lastenlaulujahan sieltä tuli, Idoleikseni niitä laulajia nyt ei oikein voinut kutsua. Jonkinnäköisiä ”äänettömiä” idoleja lienevät olleet ne laulajat, joiden kuvia oli purukumipakkauksissa. Oli Elvistä, Tommy Steeleä ja Pat Boonea. Kuvia sitten vaihdettiin. Vasta 1960-luku toi pop-idolit.

 8. Paras joulu- tai muu lahjasi  Taisin kyllä olla aika haltioitunut, kun joulupukki toi tämän Tuula-Maija-nuken. Jotenkin jäi sellainen tunne, että äiti käytti Singer-ompelukonetta joulun alla sen jälkeen, kun oli laittanut minut nukkumaan. Yleensä hän ompeli päivisin, jos oli tarve.

Kansakoulun toisella luokalla sain jouluna Sakura-värit. Oikein ison laatikon. Ja kun ne sai sitten viedä kouluunkin toisten nähtäville. Koulustahan sai vain sellaisen pienen pakkauksen Porvoon väriliituja.

Jos ystäväni  haluat jatkaa viestikapulan kuljettamista, niin olepa hyvä. Mielelläni käyn lukemassa muistelusi.